Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

De Fokker G-1, de jachtkruiser, was een aanvalsjager die in 1934 werd ontworpen door ir. Marius Beeling en Dr.ir. Erich Schatzki. Het idee achter het ontwerp was een combinatie van een lange afstands jager, verkenner en lichte bommenwerper. Een denkbeeld dat ook in het buitenland leefde en aanleiding was voor diverse nieuwe vliegtuigontwerpen. Dit ontwerp was met name bijzonder door het gebruik van dubbele staartbomen. Het kenmerk van deze jachtkruiser.

Door zijn geduchte bewapening van vier of acht mitrailleurs (bovendien kon het toestel ook nog 400 kilo aan bommen meevoeren) werd de G-1 jachtkruiser in 1936 bij zijn presentatie op de 15e Luchtvaartsalon in Parijs een regelrechte sensatie. De Fransen gaven hem meteen de bijnaam Le faucheur (de maaier).

Dit is het eerste deel van twee uitgaven over de Fokker G-1. Beide delen vormen een standaardwerk over een stuk nationale luchtvaart historie. Compleet, met aandacht voor het ontwerp, techniek en de ontwikkeling van het vliegtuig. Bij de fabricage van het toestel werd gebruikgemaakt van een houtconstructie voor de vleugel en het middenstuk van de romp. De vleugel en het middenstuk vormden een geheel. Het voorstuk van de romp was een staalconstructie en de neus en de beide staartbomen waren van aluminium.

Er zijn verschillende versies gebouwd met verschillende motoren. In eerste instantie wilde Fokker het toestel voorzien van motoren die niet door de Britse overheid werden vrijgegeven. Daarom werd in het prototype een minder sterke en minder betrouwbare Hispano Suiza motor ingebouwd.Aan de achterzijde waren de toestellen waren voorzien van een draaibare geschutskoepel.
Een machinegeweer kon door een opening naar buiten worden gestoken; hiervoor waren over de hele lengte van de koepel naar binnen scharnierende kleppen aangebracht. In noodgevallen kon het hele doorzichtige achterstuk worden afgeworpen, om het vliegtuig snel met parachutes te kunnen verlaten.

Het Wapen der Militaire Luchtvaart bestelde 36 stuks. Deze werden vlak voor de Duitse inval afgeleverd, maar slechts 23 waren direct inzetbaar.
De Fokker G-1 en D.21 bleken tijdens de Duitse inval de enige Nederlandse toestellen te zijn die enigszins tegen de Duitse jachtvliegtuigen waren opgewassen. Er werden enkele vijandelijke toestellen mee neergeschoten.

De collecties van leden van de Stichting Fokker G-1 vormen de basis voor dit boek; overige literatuur, archiefonderzoek en correspondentie maakten het uitwerken mogelijk. Van ontwerp op de tekentafel tot wrak in de bodem van Nederland. Het complete verhaal.

Schrijvers: Frits Gerdessen, Karel Kalkman, Cor Oostveen en Willem Vredeling.
ISBN: 9789086161102.
Taal: Nederlands.
Jaar: 2011.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister