Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

'Misch - natuurlijk ben je nodig!' Zo luidt in de Führerbunker op 22 April 1945 het onheilspellende bevel aan Rochus Misch, lijfwacht en telefonist van Adolf Hitler. Bijna niemand maakte de oorlogsjaren zo uitzonderlijk dicht bij Hitler meer - tot en met diens zelfmoord op 30 April 1945 - als zijn persoonlijke assistent Rochus Misch. Nu vertelt deze 'laatste getuige' zijn verhaal, met aangrijpende eerlijkheid van een man die moet bekennen dat hij zijn handelen destijds voor juist hield.

Misch' dienstvertrek in Berlijn ligt op een steenworp van Hitlers woning in de oude rijkskanselarij.
Als lijfwacht ziet hij Heinrich Himmler en Albert Speer op he terras van de Berghof, verbindt hij op 20 Juli 1944, de dag van de aanslag op Hitler, de telefoontjes van Berlijn naar de Wolfsschanze door en maakt mee hoe Eva Braun op de Berghof feestjes organiseert wanneer Hitler op reis is. Uiteindelijk zal Misch met de laatste 'getrouwen' van de Führer de zogeheten Führerbunker ingaan. Wanneer de ondergang nadert, blijft de 'bunkertelefonist' vol plichtsbesef op zijn post in zijn telefooncentrale - zelfs nadat Hitler en Eva Braun zelfmoord hebben gepleegd.

'Als ik Rochus Misch zou tegenkomen, zou ik hem zonder aarzelen een hand geven.'
Ralph Giordano in het voorwoord van dit boek.

Rochus Misch (1917), die nooit lid was van de NSDAP, had de voorgeschreven lengte van 1,85m en werd daarom bij de keuring uitgekozen voor de Leibstandarte SS, Hitlers lijfwacht. Na Hitlers dood was hij negen jaar lang krijgsgevangene van de Russen. Rochus Misch is weduwenaar en heeft een dochter.

Ralph Giordano (1923) is journalist, schrijver en regisseur. Als zoon van een Jodin die de holocaust overleefde laat hij al vele jaren op geïngageerde wijze zijn stem horen als het gaat om de verwerking door het Duitse volk van het collectieve Nazi-verleden.

Schrijver: Rochus Misch.
ISBN: 9789059562882.
Taal: Nederlands.
Jaar: 2008.
Paperback.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister