Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

Stemmen uit Dachau belicht de terugkeer van Nederlandse gevangenen uit het oudste Duitse concentratiekamp.

Allereerst komen in Deel 1 aan de orde de lotgevallen van de gevangenen in Dachau vanaf de oprichting van dat concentratiekamp in 1933 tot en met de bevrijding en ontruiming in 1945.
Verwerkt worden tot nu toe in ons land ongepubliceerde gegevens tezamen met ervaringen van voormalige gevangenen.

Deel 2 beschrijft de eerste tocht vanuit Nederland naar Dachau met de bedoeling om daar enkele gevangenen te halen en naar huis te brengen. Onder deze gevangenen bevindt zich rector Rooyackers, die zich reeds vanaf 28 Juni 1940 in Duitse gevangenschap bevindt. Zijn lotgevallen tijdens deze onwaarschijnlijk lange periode tot Mei 1945 worden besproken. Verder worden weergegeven de gang van zaken en sfeer in Dachau, waar de Nederlandse gevangenen vol ongeduld wachten op de mogelijkheid om naar huis te kunnen terugkeren.

In het derde en laatste deel tenslotte volgt de reconstructie van de terugkeer naar huis van alle Nederlanders uit Dachau. Het regeringsbeleid betreffende de repatriëring van Nederlandse gevangenen uit de Duitse kampen wordt behandeld. Dit mede aan de hand van tot nu toe ongepubliceerde gegevens uit de archieven van het Militaire Gezag. De terugkeer uit Dachau is gekompliceerder dan tot nu toe werd aangenomen. Nijmegen speelt een belangrijke rol in terugkeer en opvang van de landgenoten;
het overheidsbeleid schiet te kort; het particuliere initiatief zorgt grotendeels voor de terugkeer.

Schrijver: Frans Govers.
ISBN-10: 9070427745.
ISBN-13: 9789070427740.
Taal: Nederlands.
Jaar: 1990.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister