Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

"Tegen de avond kwamen ze. Het begon al wat duister te worden. Een van de bemanningsleden die voor de periscoop in de kazemat VI stond, begon te schreeuwen: 'Wij geven ons niet over!'.
Hij was helemaal doorgedraaid. Het was dan ook erg spannend. We waren in de kazemat en de beschieting was net een grote hagelbui. Granaten sloegen in: voor en tegen de kazemat. Het heeft wel een uur geduurd. Bij het rechterkanon was de richtkijker eraf geschoten en hij was niet meer te gebruiken. Toen hadden we alleen nog het linker snelvuurkanon."

"Ik ben ervan overtuigd, dat commandant Von Edelsheim zijn beide verkenningspelotons benutte om de order van de divisiestaf af te zwakken en te bewijzen dat zo'n krankzinnig bevel slechts tot zeer hoge verliezen zou lijden, maar niet tot inname van de stelling. Uiteindelijk zag ook de divisie in dat er doeltreffender wapens nodig waren om het beoogde doel te bereiken." Uitspraken van veteranen die betrokken waren bij de strijd om de afsluitdijk in Mei 1940.

286 Manschappen van het Nederlandse leger, onder leiding van kapitein C.F.J. Boers, wisten op Kornwerderzand een Duitse overmacht van duizenden soldaten tegen te houden. De Duitsers probeerden over de Afsluitdijk op te rukken naar Noord-Holland, maar stuitten daar op hevige tegenstand. De verdedigingslinie van Kornwerderzand wist de opmars met succes te stoppen.

Tot zover de historie, maar in de historische verhalen over de strijd om de Afsluitdijk werd in het verleden bitter weinig aandacht geschonken aan hetgeen de oudstrijders te vertellen hadden.

Dat vormde de aanleiding voor de stichting Kornwerderzand de ooggetuigenverslagen van de nog
levende veteranen op te tekenen. Die verhalen vormen de basis voor een uniek tijdsdocument over een bijna vergeten strijd.

Schrijvers: Hans Sprakel en Anke Sprakel.
ISBN: 9789052943619.
Taal: Nederlands.
Jaar: 2006.
Paperback.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister