Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

In dit bijzondere boek wordt een tamelijk onbekend stukje oorlogsgeschiedenis voor het voetlicht gebracht. Meer dan 30.000 Canadese soldaten die na de Tweede Wereldoorlog als veteraan terugkeerden naar hun vaderland, lieten behalve een bevrijd Europa evenveel kinderen of zwangere vrouwen achter.

In het boek staan de waargebeurde verhalen van onder andere Nederlandse en Belgische kinderen die werden geboren in of vlak na de Tweede Wereldoorlog en opzoek zijn gegaan naar hun vader's in Canada. Die zoektocht verloopt moeizaam en duurt vaak jaren.
Bovendien belemmert de Canadese wetgeving zelfs aan deze kinderen de toegang tot de namen en adressen van soldaten. Wanneer het lukt de vader (of familie) op te sporen is de hereniging meestal ontroerend maar ook moeilijk. De mannen zijn vaak getekend door hun oorlogsverleden en wisten niet altijd dat ze kind achterlieten. De kinderen op hun buurt hebben veelal geen gemakkelijke jeugd gehad.

Verder wordt het lot van de ongehuwde moeders die in Europa achterbleven verteld. Hun relaas is vaak schokkend. Een vrouw met een kind maar zonder man werd in die tijd behandeld als een paria. Haar eigen ouders sloten haar zonder pardon in huis op of stuurden haar naar een tehuis voor ongehuwde moeders waar ze haar kind in alle eenzaamheid ter wereld bracht.

Behalve de meer dan vijftig indringende verhalen en de vele (historische) foto's, brieven en officiële documenten, staat er in elk hoofdstuk een achtergrondbeschouwing over onder andere de Europese oorlogs- en bevrijdingskinderen, adoptie, de rol van de Canadese overheid, het onbegrip van
de omgeving en de Canadezen in bezet Duitsland.

Zij die achterbleven vertelt de verborgen geschiedenis van onze bevrijding.

Schrijvers: Olga Rains, Lloyd Rains en Melynda Jarratt.
ISBN: 9789077671054.
Taal: Nederlands.
Jaar: 2005.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister