Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

Op basis van 1400 getuigenissen van mannen die deelnamen aan D-day, vertels de historicus Stephen Ambrose, biograaf van Eisenhower en geschiedschrijver van de Tweede Wereldoorlog, het ware verhaal van D-day. Het verhaal over lagere officieren, onderofficeren en gewone soldaten die, toen ze beseften dat alles anders was dan hun in de briefing verteld was, zelf het initiatief namen en zelfstandig optraden om de Atlantikwall van Hotler te doorbreken.

Dit is een briljant verslag van de landingen in Normandië, gebaseerd op de verhalen van Amerikaanse, Britse, Canadese, Franse en Duitse vetertanen en op informatie uit overheid- en particuliere archieven, verzameld en geanalyseerd door de auteur die van D-day zijn levenswerk heeft gemaakt.

Ambrose hield zijn eerste interview met generaal Eisenhower in 1964, zijn laatste met paratroopers van de 101ste luchtlandingsdivsie in 1993. Ambrose, die de belangrijkste vertegenwoordiger van de Amerikaanse narratieve militaire geschiedschrijving genoemd wordt, geeft een helder inzicht in de belangrijkste dag van de twintigste eeuw.

De strijd begint in de nacht van 5 op 6 Juni, om middernacht, op het ogenblik dat de invasie wordt ingezet en de eerste Britse en Amerikaanse luchtlandingstroepen gedropt worden boven Frankrijk.

Dit boek gaat over de eerste cruciale 24 uren van de invasie, verteld door de mensen die erbij waren. Ambrose belicht ook de politieke kant van D-day: het verzet van Churchill tegen de operatie, het ongeduld van Stalin, de zorgen van Roosevelt - en aan de andere kant de Duitse bevelsstructuur en de politiek in het Derde Rijk van Hitler.

Schrijver: Stephen E. Ambrose.
ISBN: 9789045303338.
Taal: Nederlands.
Jaar: 2003.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister