Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.Boekbeschrijving.

Dit boek beschrijft de invasie in Normandië op 6 Juni 1944, D-Day, en plaatst deze gebeurtenis in de bredere context van operatie Overlord: de geallieerde afrekening met het Europa van Hitler.
Acht auteurs uit drie verschillende landen beschrijven in elf hoofdstukken de planning, de voorbereiding en de uitvoering van de aanval op D-Day. De invasie zelf wordt uur voor uur, strand voor strand beschreven en is geïllustreerd met een serie zeer gedetailleerde kleurenkaarten. In het boek komen vervolgens de strijd om Normandië, de geallieerde uitbraak en de triomfantelijke bevrijding van Parijs aan de orde.

Om een militaire operatie van een dergelijke omvang en historische betekenis recht te doen, is twee jaar besteed aan het verzamelen van een unieke collectie foto's over de invasie in Normandië.
Veertien musea en een tiental prive-collecties in de VS , Frankrijk en Groot-Brittannië zijn bezocht en hun mooiste en historisch belangrijkste voorwerpen op foto's vastgelegd.

Afgebeeld in dit boek vindt u onder meer uniformen en voorwerpen van de generaals Eisenhower, Bradley, Montgomery, Patton, Cota en Gavin, de blauwdrukken van de Mulberry-havens,
persoonlijke herinneringen van de US Rangers op Omaha beach en de Britse luchtlandingstroepen
op de Pegasusbrug; een van de documenten waarin de Duiters de overgave van Parijs aankondigen;
uniformen en uitrustingsstukken van elk deelnemend leger, waaronder dat van de VS, Groot-Brittannië,
Canada, Polen en Frankrijk; en zeldzaam materiaal van het Duitse leger en de Waffen-SS,
verzameld op de slagvelden van Normandië.

Dit boek tracht recht te doen aan de omvang en het succes van de operatie Overlord,
zonder de moed en opoffering te vergeten van hen die streden en het leven verloren.

Meer dan 120 in opdracht vervaardigde kleurenfoto's
Meer dan 200 authentieke kleuren- en zwartwitfoto's
40 speciaal gemaakte tekeningen en kaarten


Schrijvers: Dr. Stephen Badsey, Luitenant_kolonel Roger Cirillo, Nigel de Lee.
Schrijvers: Dr. Charles E. Kirkpatrick, Dr. Edward J. Marolda, Bernard C. Nalty.
Schrijvers: Dr. Alfred Price, Dr. Detlef Vogel, Russ A. Pritchard.
ISBN: 9789040800023.
Taal: Nederlands.
Jaar: 1994.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister