Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

Geen andere dag was zo belangrijk voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog als 6 juni 1944. Na maanden van uiterst zorgvuldige voorbereiding zorgden zo'n 7000 vliegtuigen en meer dan 132.000 Britse, Amerikaanse en Canadese troepen op de stranden van Normandië voor de grootste militaire landing die de mensheid ooit zag. Het succes van deze indrukwekkende operatie hing aan een zijden draadje door de kwetsbaarheid van de geallieerde troepen tegenover de sterk beveiligde Duitse machinegeweren. Maar dankzij de late reactie van de nazitop en vooral de moed en opoffering van duizenden jonge mannen zou het tij op die dag definitief keren: daarna moest het Derde Rijk zich langzaam maar zeker terugtrekken.

Will Fowler biedt in dit boek een gedetailleerd overzicht van deze cruciale zomerdag in 1944. Voor een goed begrip wordt in de eerste hoofdstukken stilgestaan bij de grootschalige voorbereidingen en de verschillende plannen waarmee de geallieerden het Duitse leger wilden misleiden. Daarna wordt aandacht besteed aan de landing van parachutisten en zweefvliegers, die het achterland moesten veiligstellen, en de soms dramatische toestanden waarin ze terechtkwamen.

De gebeurtenissen en ontwikkelingen in elk van de vijf landingszones - Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword - worden in de daarop volgende hoofdstukken uitvoerig besproken en geëvalueerd. Met tal van authentieke foto's, speciaal voor dit boek ontwikkelde kaarten en persoonlijke getuigenissen van beide partijen is dit boek een uniek document over de langste dag van de Tweede Wereldoorlog. Als expert in de militaire geschiedenis was Will Fowler jarenlang redacteur van het Britse tijdschrift Defence.
Verder heeft hij al meer dan vijftien boeken op zijn naam staan, waaronder De hel van het Oostfront.

Schrijver: Will Fowler.
ISBN: 9789044704549.
Taal: Nederlands.
Jaar: 2004.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister