Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

Zondagmorgen 7 december 1941. Boven de grote Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor wordt omstreeks acht uur de morgenstilte wreed verstoord. Ruim 200 Japanse oorlogsvliegtuigen storten zich op de Amerikaanse marinebasis. Gierende vliegtuigmotoren, jankend gefluit van vallende bommen en geweldige dreunen van ontploffingen veranderen Pearl Harbor binnen enkele seconden in een hel van lawaai en vuur.

Zinkende oorlogsschepen braken vuur en rook uit. Amerikaanse vliegtuigen worden op het vliegveld aan schroot geschoten. Een olie-opslagplaats staat in lichterlaaie. Die dag, de eerste oorlogsdag voor de Amerikanen, sneuvelen 2403 Amerikanen en raken er 1178 gewond ...

Het was de opzet van de Japanse Admiraal Yamamoto, de architect van het plan voor de overval op Pearl Harbor, om in één beslissende klap de hele Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan te vernietigen. Hij slaagt niet in die opzet. Toch maakt zijn onverwachte aanval diepe indruk, vooral in de Verenigde Staten. Door heel Amerika klinkt de luide roep om wraak. Amerika is nu ook bij de Tweede Wereldoorlog betrokken. Dat zal op den duur voor Japan noodlottig worden.

Intussen echter zwermen Japanse landingsvloten in het Verre Oosten uit. Grote gebieden worden door de Japanners onder de voet gelopen. Maar bij Midway wordt bewezen dat de Japanners niet onoverwinnelijk zijn.

Een aangrijpende beschrijving van de wijze waarop Japan een aanslag deed op de vrede.
Een boeiend verhaal over een volk dat zich ver overschatte. Een relaas van hoop en wanhoop tijdens het begin van een taaie en heldhaftige strijd om het behoud van de vrijheid in het gebied van de Grote Oceaan.

Eindredactie: K.A. van den Hoek. Hoofdredactie: John Preger.
Met vele foto’s en illustraties.

Schrijver: K.A.van den Hoek.
ISBN: Onbekend.
Taal: Nederlands.
Jaar: 1978 (?).
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister