Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

De Tweede Wereldoorlog is het meest gefotografeerde conflict in de geschiedenis.
Militaire fotografen, persfotografen, propagandisten, soldaten en burgers met fototoestellen - ze hebben allemaal op hun eigen manier de tumultueze gebeurtenissen van 1939 tot 1945 vastgelegd.

Hun Beelden van massaal lijden en individuele heldenmoed, van vreselijke wreedheden en humaniteit tegen alle verwachtingen in, van haat en vriendschap, ellende en hoop zijn nog steeds zeer ontroerend en vormen een onmiskenbaar aandenken aan deze tragische periode.

"De Tweede Wereloorlog in foto's" bevat ruim 900 foto's met duidelijke bijschriften, afkomstig uit zeer veel verschillende bronnen. Elk belangrijk strijdtoneel wordt behandeld, van de ijzige zeeën van de Noordpool tot de jungles rond de Grote Oceaan, van de woestijnen in Noord-Afrika tot de steppen in Rusland. Al deze gebeurtenissen zijn voorzien van achtergrondinformatie, die terug te vinden is via een uitgebreid register.

Dertig miljoen burgers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedood en nog veel meer mensen raakten dakloos. De Tweede Wereldoorlog was een totale oorlog, die alle aspecten van het menselijke leven beïnvloedde. De foto's in dit boek tonen niet alleen de soldaten en de slagvelden, de tanks en de vliegtuigen, de leiders en de diplomaten, maar ook de concentratiekampen en de fabrieken, de arbeiders en de vluchtelingen, de bejaarden, de vrouwen en kinderen, die allen doelwit waren geworden.

Door de rijkdom aan gedenkwaardige beelden biedt dit boek een ongeëvenaard overzicht van een tijdperk waarin driekwart van de wereld oorlog voerde.

Schrijver: David Boyle.
ISBN: 9789036612807.
Taal: Nederlands.
Jaar: 1998.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister