Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

De Oversteek, zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden is een bundeling portretten van de militairen die op 20 September 1944 sneuvelden tijdens de heroïsche oversteek van de Waal bij Nijmegen. Het boek beschrijft de aanloop naar de oversteek, de toestand in Nijmegen ten tijde van de operatie Market Garden, het belang van de Waalbrug en geeft bovendien een beeld van de situatie aan de kant van de Duitsers.

Dit boek verschijnt op het moment dat de nieuwe stadsbrug van Nijmegen wordt geopend.
De brug is bij wijze van eerbetoon aan de 48 gevallenen De Oversteek gedoopt.

"This is a wonderful book which honors the young heroes who crossed the river Waal using canoe paddles, rifle butts and even their hands, desperate to get across before they or their boats were
destroyed by German bullets. this is among the most heroic stories of World War II, and I can't wait to
read Dorine Steenbergen's telling of it and the liberation of the historic university town of Nijmegen in English.
De Gelderlander has done all of us a favor by publishing it in English translation. My father would have been delighted."

Mrs.Barbara Gavin Fauntleroy, daughter of General James Gavin (82nd Airborne)

Schrijvers: Dorine Steenbergen, Niels de Laat, Frank van Lunteren, Michiel Willems.
isbn: 9789078987031.
Taal: Nederlands.
Jaar: 2014.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister