Operatie Market Garden

Nederland 17 September 1944

Afbeelding.

Boekbeschrijving.

Op Zondag 17 September 1944, even na tien uur in de ochtend, begint operatie 'Market Garden" het plan van veldmaarschalk Montgomery om Hitlers Derde Rijk met een bliksemsnelle klap op de kniëen te brengen.

Ruim tienduizend Britse parachutisten worden boven Heelsum, Wolfheze en Oosterbeek neergelaten. Zevenduizend Amerikaanse parachutisten springen bij Grave omlaag. Ze moeten de Waalbrug bij nijmegen veroveren en openhouden voor het uit België oprukkende Britse Tweede Leger. Slechts één bataljon Amerikanen trekt Nijmegen binnen; Arnhem wordt echter niet bereikt. Montgomery's 'Market Garden' wordt tot een van de meest tragische mislukkingen uit de Tweede Wereldoorlog.

Na ruim zeven jaar bronnenonderzoek voltooide Cornelius Ryan zijn manusscript 'Een brug te ver'. Het tragische verhaal van de grootste luchtlandingsactie aller tijden, die in combinatie met de Geallieerde opmars vanuit het Zuiden in 1944 de oorlog had moeten beïndigen.

Cornelius Ryan beschrijft alle gebeurtenissen op dezelfde boeiende wijze die zijn beide eerste boeken tot bestsellers maakte. met inschakeling van ooggetuigenverslagen van Geallieerde en Duitse kant, ditmaal ook met de verhalen van tientallen Nederlanders die de strijd meemaakten. Een boeiende reconstructie van een historisch moment uit de Tweede Wereldoorlog.

Schrijver: Cornelius Ryan.
ISBN: 9026945213.
Taal: Nederlands.
Jaar: 1974.
Hardcover.

Terug

Afbeelding

Welkom
Mijn naam is Ramon en woonachtig in Workum (Friesland). Verder ben ik werkzaam bij een transportbedrijf, en heeft de Tweede Wereldoorlog mijn interesse.
En dan niet alleen films en boeken die erg losjes op feiten zijn gebasseerd en verder geen historische waarde hebben. Maar zo nu en dan is dat wel prettig we blijven mens.
De persoonlijke serieuse, soms rauwe kant van de oorlog heeft wel degelijk mijn belangstelling, zowel civiel als militair. Hoe mensen destijds reageerden, hun meningen en motivaties de persoonlijke ervaringen, het leven in die periode.

Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik oorlog absoluut niet wil verheerlijken en dat het één van de meest verschrikkelijke dingen is die de mensheid heeft voortgebracht.
Het brengt het slechtste en....het beste in de mens naar boven.

Al lezend en programma's kijkend kun je een goed beeld vormen over deze periode van de twintigste eeuw. En iets wat mijn aandacht trok was een operatie uitgevoerd door de geallieerden. Het betreft hier Operatie "Market Garden",deze vond plaats in het zuiden van Nederland in September 1944. Op de lijn Belgische grens-Valkenswaard-Eindhoven-Nijmegen-Arnhem (Dit werd destijds de "corridor" genoemd).

Waarom......omdat......
- het op lands eigen bodem heeft plaatsgevonden.
- het de grootste luchtlandings operatie aller tijden is geweest.
- de risico-factoren achteraf interessant zijn om over te lezen.
- het zeer veel leed bracht, in een kort tijdsbestek en klein oppervlak.
- het een grote impact heeft gehad op het verloop van de oorlog.

Ik wil graag kort en helder weergeven wat "Market Garden" is geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verwacht geen uitgediepte verhalen over de slag, enorme statestieken, snelle animatie's en dergelijke. Beter gezegd geef ik meer in uitrekselvorm, een beeld van Market Garden zodat u enig idee heeft wat zich in Nederland heeft afgespeeld in die bepaalde periode in September 1944.

Misschien is het ook iets voor de jongere generatie's om op deze manier simpel en duidelijk in aanraking te komen met een stukje geschiedenis, dat van zeer grote invloed is geweest op de huidige wereld waarin we vandaag de dag leven.

Tevens is het ook een eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de vrijheid waar men toen zo naar verlangde en waarvan wij nu de vruchten plukken.

Afbeelding
Afbeelding

4 Mei Nationale Dodenherdenking
5 Mei bevrijdingsdag
Afbeelding
Opdat wij vergeven maar niet vergeten


AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding

De SlagorderBattleOrder
Afbeelding

De UitrustingGear Up!

For The Fallen

"...waarom luid je de klok? De soldaat gaf er opnieuw een schop tegen.Het geluid weerklonk over het duizend-jaar-oude dorp Driel,
en stierf weg. De soldaat keek op Cora neer en zei toen: Omdat ik vind dat het moet...."

Laurence Binyon

Afbeelding

Links

https://www
Afbeelding

Fotoalbums

Foto's
Afbeelding

Boekenkast

Leesvoer
Afbeelding

Muziek

Luister